Australská vláda oznámila, že od 1. července zavádí nové opatření proti takzvanému „visa hoppingu“. Turisté již nebudou moci žádat o studentská víza přímo v Austrálii a absolventi po ukončení studia nebudou mít možnost vrátit se ke studiu.


Ukončení možnosti nekonečného prodlužování víz

Ministerstvo vnitra oznámilo, že jak bylo uvedeno v prosincové Migrační strategii, ukončuje se možnost nekonečného prodlužování pobytu v Austrálii prostřednictvím změny typu víz. Tímto krokem se snaží zabránit obcházení přísnějších pravidel pro udělování studentských víz v zahraničí.

Co to znamená pro držitele turistických víz v Austrálii?

Od 1. července nebudou moci držitelé turistických víz žádat o studentská víza přímo z Austrálie.

Podle Ministerstva vnitra bylo od 1. července 2023 do konce května 2024 podáno více než 36 000 žádostí o přechod z turistických víz na studentská víza. Nové opatření uzavírá cestu, která byla využívána k obcházení přísnějších pravidel pro udělování studentských víz u zahraničních žadatelů.

Konec změn víz pro absolventy

Od stejného data nebudou moci držitelé dočasných absolventských víz žádat o studentská víza přímo v Austrálii. Ministerstvo uvedlo, že podle nedávné zprávy Grattan Institute se 32 % držitelů absolventských víz po jejich vypršení vrací zpět ke studiu. Hledají si však levnější odborné kurzy, aby si prodloužili svůj pobyt v Austrálii. Vláda chce tímto krokem nasměrovat absolventy do kvalifikovaných pozic, popřípadě jim chce umožnit změnu jejich dočasného pobytu na trvalý. Nebo mají opustit zemi a uplatnit se jinde.