Austrálie v pondělí 1. července oznámila, že více než zdvojnásobila poplatek za víza pro zahraniční studenty. Tento krok je součástí snahy vlády omezit rekordní migraci, která zvyšuje tlak na již tak napjatý trh s bydlením.


Od 1. července se poplatek za vízum pro zahraniční studenty zvýšil na 1 600 AUD z předchozích 710 AUD. V tento den také začal platit zákaz přeskakování mezi vízy. Držitelé turistických víz a studenti s dočasnými absolventskými vízy již nemohou žádat o studentské vízum přímo z Austrálie.

„Změny, které dnes vstoupily v platnost, pomohou obnovit integritu našeho systému mezinárodního vzdělávání a vytvořit migrační systém, který je spravedlivější, menší a lépe schopný přinášet prospěch Austrálii,“ uvedla ve svém prohlášení ministryně vnitra Clare O’Neil.

Oficiální údaje zveřejněné v březnu ukázaly, že čistá imigrace vzrostla o 60 % na rekordních 548 800 lidí v roce do 30. září 2023.

 

Nová výše poplatků za studentská víza

V tabulce níže si můžete prohlédnout novou výši poplatků, kterou budete muset zaplatit, pokud budete žádat o studentská víza: